Un minunat roman grafic ce-şi ia numele de la fosta capitală a Imperiului Persan

24 iunie 2010

Din multe puncte de vedere, Iranul e o tara foarte prost inteleasa (vezi aici sapte texte foarte interesante, cu puncte de vedere contrare, despre greselile in intelegerea Teheranului). In mintea noastra de occidentali speriati de bombe, ignoranti si cu idei sigure si fixe, Iranul e doar o tara a fundamentalistilor, un loc de care trebuie sa ne ferim si niste oameni de care trebuie sa ne fie frica. Stim prea putine despre viata lor de zi cu zi, despre cultura iraniana, mai ales actuala si despre cum a ajuns istoria la Ahmadinejad. 

Persepolis, un minunat roman grafic ce-si ia numele de la fosta capitala a imperiului persan, poate fi un punct de pornire pentru a intelege mai multe despre Iran. Scris de Marjane Satrapi, romanul este de fapt o autobiografie vizuala a autoarei, trista si amuzanta in acelasi timp, despre copilaria petrecuta in timpul Revolutiei Islamice din anii 70 si a Razboiului Iraniano-Irakian din anii 80. 

Primul capitol este sugestiv si pune accentul pe lupta dintre cei care refuza valul islamic, simbol al unei mentalitati, si cei care nu doar ca il accepta, dar il si impun. Totul este povestit din perspectiva lui Marji, fetita ce se maturizeaza in timpul unor schimbari politice majore, nascuta intr-o familie moderna, de stanga si al carei bunic ar fi trebuit sa devina rege.

Copil fiind, Marjane traieste la inceput intr-o lume a idealurilor, se viseaza ba profet si vorbeste cu Dumnezeu, se identifica apoi cu Che Guevara sau cu alti revolutionari, citeste texte de stanga, devine punkista si e profund implicata in probleme sociale si politice la care e martora. Marji are pareri bine definite, in ciuda varstei, crede cu tarie in ideile ei si le exprima cu o fermecatoare candoare. 

Formula grafica minimalista, naiva, in alb-negru, se potriveste perfect cu perspectiva copilului, dar si cu contextul social pe care il arata. Imaginile si textul se completeaza permanent, cu nuante poate mai greu de exprimat intr-o singura forma. Vedem schimbarea Iranului prin ochii lui Marji, care-si petrece primii 14 ani acolo, pentru ca apoi sa plece pentru un timp in Austria si, dupa o perioada agitata, sa se intoarca acasa.

Citiţi articolul în întregime aici.

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART