Top bestseller 2021. Cărți pentru adulți

de Editura ART18 ianuarie 2022
Top bestseller 2021. Cărți pentru adulți

Top 3 Editura Art

Top 3 bestseller Editura ART

Gândește fix pe dos! de Paul Arden

Reguli, reguli, reguli! Încă de la naştere, un întreg univers conspiră împotriva puiului de om pentru ca acesta să stea frumos, să facă frumos, să îşi spună cuminte numele, să înveţe cum să se comporte în societate, regulile gramaticale, să facă asociaţii mintale „normale“, să „meargă“ cum merg ceilalţi, să fie mai bun decât ceilalţi urmând algoritmul prestabilit. 

Conştient de toate aceste limitări impuse şi nefaste, Paul Arden în cartea sa face apologia gândirii „greşite“ şi a surprinderii. (Cătălin Stănescu)

 

Noaptea de Ellie Wiesel

”Noaptea” este descrierea propriilor traume, a propriei tragedii începând de la momentul în care cel de-al doilea război mondial ajunge în preajma Sighetului, trecând prin lagărele de exterminare naziste, și până la mult-dorita eliberare, împovărat de moartea tuturor membrilor familiei sale. Nu sunt lăsate la o parte nici problemele avute după marele război, când i-a fost cumva interzisă apariția cărții, oamenii nefiind încă dornici să își aducă aminte substanțial de cele întâmplate în Imperiul Nazist, anumite traume fiind lăsate undeva în uitare. Din păcate, acele zile au trecut și cartea lui este editată și reeditată, tradusă și (re)citită mereu atunci când este nevoie să nu uităm marile tragedii ale umanității. (Jovi Ene, filme-cărți.ro)

 

Istoria artei de E.H. Gombrich

Ca și în cazul altor istorici de artă care s-au dovedit și foarte buni povestitori, Gombrich ne aruncă în vârtejul unor lumi artistice, ne dă o idee despre spectrul larg al diverselor civilizații și culturi de-a lungul imemorabilului trecut. Toată cartea este interesantisimă, din Egiptul antic pînă la corifeii modernității secolului al XX-lea. O carte minunată, o spun fără să-mi fie rușine că mă mai bucur de cărți. (Cristina Manole, Observator Cultural)

 

Top 3 Colecția musai

Top 3 bestsellers musai

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău e un roman despre magia copilăriei, cel mai înduioșător amestec de realitate și imaginar, când neverosimilul capătă conturul adevărului, al materialului, iar poveștile încep să se destrame, împrumutând tot mai mult din țesătura lor realului. Despre cum moartea strică totul în jur și începe, în același timp, să clădească poteca prin care te întorci spre cine afli că ai fost dintotdeauna, descoperindu-te cu curaj, reclădindu-te din istoria înaintașilor tăi. (Anca Zaharia, ancazaharia.ro)

 

Oameni anxioși de Fredrik Backman

Povestea e sărită de pe fix, nebună într-un fel cu care doar Backman poate jongla, dar te face să te reevaluezi constant - fiecare șansă pierdută, fiecare moment penibil, fiecare comportament aiurea față de cineva, fiecare experiență modelatoare. Pe scurt, un posibil hoț (disperat și foarte speriat) fuge de la locul faptei și intră într-un apartament în care are loc o vizionare. Plin de spaime până în adâncurile sufletului și luând decizii tot mai proaste cu fiecare secundă care trece, hoțul decide să se lase pe mâna ostaticilor săi și să le povestească cum a început totul… (Mădălina Kruppa, cititoriferoce)

 

Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Cu umor şi nostalgie, Fredrik Backman surprinde în Un bărbat pe nume Ove fragilitatea vieţii, greutăţile întâmpinate odată cu înaintarea în vârstă, speranţa şi iubirea ce încolţesc chiar şi în sufletul celui mai recalcitrant şi încăpăţânat dintre oameni. Este un roman despre diversitate şi acceptare, înţelegere şi prietenie, un roman în care stereotipurile sunt distruse şi perfecţiunea este interzisă. Este o capodoperă modernă şi un volum ce nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. Este cartea pe care simt nevoia să o recitesc iar şi iar… la nesfârşit. (Simona Stoica, palarisme.ro)

 

Top 3 Colecția Sapiens

Top 3 bestseller Sapiens

Verde uimitor de Stefano Mancuso, Alessandra Viola

Trăim în lumea plantelor, ni se reaminteşte pe coperta a patra a acestui excelent volum despre vegetaţia care ne înconjoară, dar cred că uităm asta foarte des; de fapt, deşi mă consider o iubitoare de tot ce-i viu şi admiratoare a felului în care viaţa îşi găseşte metode de a se adapta pentru a depăşi piedicile în dezvoltare, nu ştiam cât de complexe sunt plantele şi cât de bine le-ar fi lor fără noi, de fapt. (Anca Zaharia, ancazaharia.ro)

 

Familia Romanov. Asasinat, revoluție și prăbușirea Rusiei imperiale de Candace Fleming

Fiecare capitol dedicat Romanovilor este însoțit de o descriere a vieții mizere a oamenilor de rând din imperiu. Dincolo de porțile palatului, țăranii, muncitorii și chiar membrii de mâna a doua ai vastei rețele administrative sau ai clerului se zbăteau într-o sărăcie cruntă. Țăranii își lucrau pământul în condiții înrobitoare, neavând nici paturi în care să doarmă, în izbele lor existând doar niște bănci pe care ședeau sau se culcau învelindu-se cu propriile haine. Modalitatea aceasta duală de narare te face să urmărești ca pe o coliziune inevitabilă ciocnirea dintre cele două lumi. (Marius Andrei)

 

Locul 3 // În mintea unei caracatițe: o explorare surprinzătoare a miracolului conştiinței de Sy Montgomery

Departe de a fi un tratat științific, cartea e mai degrabă incursiunea literaturizată a unui copil curios în lumea acestor ființe, cu care se împrietenește și pentru care suferă (atunci când sunt bolnave sau mor) cu ingenuitatea pe care o avem când suntem mici. De-a lungul ei, Montgomery se atașează de patru caracatițe uriașe de Pacific: Athena, Octavia, Kali și Karma, cu care are o interacțiune fizică –  ea le atinge mereu, ele o „gustă” cu ventuzele tentaculelor, citindu-i intențiile și emoțiile – și filosofică: le vede ca pe un omolog extraterestru al oamenilor, ca pe niște ființe care sunt capabile să simtă și să gândească și care au euri multiple, câte unul pentru fiecare tentacul. (Dacian Negrea)

 

Top 3 Editura Grafic

Top 3 bestseller Grafic

Pasărea albă de R.J. Palacio

Cărțile despre Holocaust trebuie să fie scrise bine pentru a putea surprinde esența dureroasă a acelor ani, așa că atunci când dai peste un roman emoționant ce are în prim plan acele vremuri răscolitoare îl citești în liniște, fiind mereu zguduit de ecoul cutremurător al genocidului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. (Ioana Middlebrook, ciobanuldeazi)

 

Fantoma Aniei de Vera Brosgol 

Ania e o adolescentă americană nu foarte tipică – provine dintr-o familie de imigranți ruși nu prea înstăriți și încearcă din greu să se adapteze la viața de liceu (particular, deci plin de copii bogați). Asta înseamnă în primul rând să scape de accentul rusesc, de obiceiurile rusești și de mâncarea rusească plină de calorii, numai bună să-i rotunjească formele și așa generoase. Nefericită la maxim după încă o „tragedie” adolescentină, Ania fuge unde vede cu ochii… și cade într-un puț. În fundul căreia, așa cum e evident din titlul cărții și din desenele de pe coperte, descoperă o fantomă care îi va deveni cea mai bună prietenă. Dar poate că fantoma are propriile ei planuri… (Eduard Pandele) 

 

Pe scenă de Raina Telgemeier

Tot de la autoarea bestsellerurilor Surori și Zâmbește! vine această minunată poveste, pentru copii ceva mai mari, despre micile drame cu care se confruntă o gașcă de elevi de gimnaziu care au de pus în scenă o piesă de teatru. Oare se vor înțelege ei până la urmă și vor reuși să-și ducă la capăt proiectul? Amuză-te și află cum s-au desfășurat ostilitățile din cartea Rainei Telgemeier.

 

Top 3 Editura Paladin

Top 3 bestseller Paladin

Integrala Fundația de Isaac Asimov

Un imperiu pornit din negurile timpului, de pe Pământ, inițial limitat la vreo duzină de lumi, apoi dezvoltat, în peste zece mii de ani, într-un construct galactic cu vreo cinci sute de cvadrilioane de suflete, se confruntă cu o disoluție venită din stagnare tehnologică, corupție și birocrație excesivă. O serie de regate de la periferie încep să testeze puterea centrală și să-și caute independența, iar nemulțumirea publică este generală. 

Un profesor de matematică dintr-o zonă nu foarte bogată a galaxiei, cu un tată fermier de tutun, dezvoltă o teorie care îmbină mai multe științe prin ecuații matematice (istoria, psihologia, sociologia și științele politice) într-o formă de citire a viitorului omenirii. (Mihnea Dumitru) 

 

Pachet Metro de Dmitri Gluhovski 

Homo homini lupus, zicea dictonul latin… numai că romanii nu îi cunoscuseră pe rușii (post)sovietici – așa că erau nedrepți față de lupi. Gluhovski însă, trecut deja prin semi-apocalipsa prăbușirii URSS din anii ‘90 și foarte conștient de ororile gulagului și istoria atroce a rușilor în general, nu are iluzii în ceea ce privește „sufletul slav”. Care, în anul 2034 și după un conflict nuclear, nu e chiar așa de diferit de cel al Karamazovilor și Raskolnikovilor lui Dostoievski: componența sa e tot o parte misticism, o parte suspiciune, o parte crimă violentă și o parte auto-plângere de milă. (Miloș Dumbraci)

 

Pachet Dosarele Themis de Sylvain Neuvel 

Giganții adormiți are ecouri din seria Transformers, dar este un thriller SF mult mai sofisticat. Atât intelectual, cât și din punctul de vedere al construcției. Romanul este redactat sub forma unor fișiere din dosarele secrete ale proiectului: stenogramele unor discuții, rapoarte ș.a.m.d. Altfel spus, romanul este compus la fel ca robotul care stă în centrul intrigii, prin asamblarea unor fragmente într-un puzzle uriaș. Ritmul acțiunii este extrem de alert, iar personajele bine definite.

 

Top 3 Editura Cartea Românească

Top 3 bestseller Cartea Românească

Istoria critică a literaturii române. Ediția a II-a, revăzută și adăugită de Nicolae Manolescu

Dacă, pe de altă parte, e adevărat – și cât de frumos a spus-o Călinescu în finalul prefeței la Istoria lui – că literatura „poate sluji drept cea mai clară hartă a poporului roman“, nu mă consider, în ce mă privește, decât unul dintre zecile de cartografi, silitor și modest benedictin al ideii că fiecare se cuvine judecat după ce a realizat, oricât de mare ar fi depărtarea la care se află harta lui de harta ideală pe care, în naivitatea lor, iubitorii de literatură o cred posibilă. (Nicolae Manolescu)

 

Pachet Legende (Din marile legende ale lumii, Legendele Olimpului) de Alexandru Mitru

Din marile legende ale lumii este o carte de neratat. Alexandru Mitru repovestește unele dintre cele mai frumoase poeme epice și legende ale lumii, valorificând, în cazul creațiilor anonime, cele mai îndepărtate izvoare literare, pe care le aduce astfel mai aproape de cititori. (Ioana Tudor)

 

Pachet Povestea neamului românesc (volumele 4-6) de Mihail Drumeș

Scrisă într‑un limbaj universal, Povestea neamului românesc se află la granița dintre beletristică și literatură de popularizare – informația istorică este împletită cu ficțiunea, făcând‑o atrăgătoare și ușor de accesat.

 

Citește pe blogul Arthur care au fost cele mai vândute cărți pentru copii.

 

Credit foto @ Ema Cojocaru

Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART