Top 10 prietenii toxice

de Oana Purice10 mai 2023
Top 10 prietenii toxice

Imperii, afaceri, căsătorii și capodopere literare, muzicale, cinematografice s-au clădit pe prietenii. La intersecția perfectă dintre iubire, respect, responsabilitate și independență, prietenia este raiul relațiilor interumane. Când unul dintre acești factori însă începe să acapareze terenul celorlalți și pierdem echilibrul întregului, prietenia devine un calvar. Dar și inspirație pentru povești și narațiuni spectaculoase. Vă propun mai jos zece cărți despre unele dintre cele mai puternice prietenii toxice, fie ele existente în realitate sau născocite de imaginația scriitorilor.

 

Ochi-de-pisică de Margaret Atwood (traducere din limba engleză şi note de Virgil Stanciu, Colecția musai, Editura ART, 2020)

Finalist al Booker Prize, Ochi-de-pisică este romanul-simbol al prieteniilor toxice și al bullyingului deghizat în „cele mai bune prietene”. Când Elaine și familia ei se stabilesc în sfârșit într-un oraș, fetița experimentează ceva cu totul nou: prietenia. Mai întâi cu Carol Campbell. Dar nu pentru c-ar fi cine știe ce scânteie între ele, ci doar pentru că sunt singurele care merg cu autobuzul la școală. Iar Carol a găsit pe cineva căreia să i se laude cu rochiile, fustele și papucii ei pufoși. Curând li se alătură Grace Smeath, căreia cele două vor să-i intre în grații și care face pe profesoara în toate jocurile lor. Dinamica grupului se schimbă când apare Cordelia, cea cu nume din Shakespeare, care-și mănâncă ouăle fierte din suporturi speciale. Sunt cele mai bune prietene, dar nici Carol, nici Grace și cu atât mai puțin Cordelia nu pierd nicio ocazie să o arate cu degetul pe Elaine, să-i joace feste, s-o pună în încurcătură, iar apoi s-o certe pentru că „pur şi simplu nu mă ridic la înălţimea aşteptărilor, deşi ele mi‑au dat toate şansele. Trebuie să fiu mai bună.” Carol și Grace se risipesc deodată din viața lui Elaine. Cordelia este cea care continuă să apară și să dispară, marcând cu fiecare criză, cu fiecare încercare ratată o nouă cicatrice în mintea și sufletul lui Elaine. Cordelia este prietena ei cea mai bună. Ar trebui s-o ajute, nu? Să n-o lase pradă nebuniei, să n-o lase închisă în ospiciul din care voia să evadeze. Cordelia o bântuie pe Elaine și la zeci de ani de la ultima lor întâlnire. „Să te ia dracu’, Cordelia!“ este tot ce mai poate să spună.

 

Margaret Atwood, Editura ART

 

Absalom, Absalom! de William Faulkner (traducere din limba engleză de Mircea Ivănescu, Serie de autor William Faulkner, Editura ART, 2019)

Alături de Zgomotul și furia, Absalom, Absalom! a cimentat drumul lui William Faulkner către Nobelul pentru Literatură primit în 1949. Plasat în jurul Războiului Civil, Absalom, Absalom! este unul dintre cele mai puternice romane ale Sudului american, transpunând în ficțiune tragediile care au marcat generații întregi. Unul dintre firele dramatice ale poveștii este prietenia care degenerează în crimă dintre Henry, fiul legitim al lui Thomas Sutpen, și Charles Bon, amicul său de la universitate. Charles se îndrăgostește de Judith, sora lui Henry, iar acesta din urmă devine apărătorul lor și-al iubirii dintre ei când Thomas Sutpen se opune. Lucrurile se schimbă însă când Henry află adevărul despre rădăcinile lui Charles: diferențele rasiale șterg orice urmă de prietenie și din apărător îi devine călău.

 

Întoarcere la Brideshead de Evelyn Waugh (traducere din limba engleză și note de Mihnea Gafița, Colecția Desenul din covor, Editura ART, 2022)

Unde se termină prietenia și unde începe obsesia? Aceasta e întrebarea latentă la care căpitanul de infanterie Charles Ryder încearcă să răspundă când, după mai bine de douăzeci de ani, ajunge din nou la Brideshead, conacul familiei Marchmain. Câtă dragoste prietenească și câtă pasiune camuflată îi purta banalul Charles lui Sebastian Flyte, fiul cel mic al familiei Marchmain și cel care nu contenea să șocheze Oxfordul cu extravaganțele sale? Începută în campusul universității, prietenia dintre Charles și Sebastian îi va contura viața primului și-i va motiva alegerile. Fascinația față de Sebastian îl va atrage mereu în vârtejul familiei lui și nu se va putea desprinde, chiar dacă asta îi va aduce lui Charles și dezamăgiri. Chiar și când hălăduia prin lume sau trăia ca un pustnic în brațele alcoolului, Sebastian emana o atracție toxică de care Charles nu se putea elibera și-l căuta în capriciile părinților sau ale surorii sale.

 

Anul fugarilor de Sunjeev Sahota (traducere din limba engleză şi note de Virgil Stanciu, Colecția musai, Editura ART, 2020)

„Anul fugarilor este un roman genial”, nota The Guardian. Iar genialitatea lui este reflectată în puterea romancierului britanic cu origini indiene de a spune povestea unei drame care cuprinde populații întregi și generații de-a rândul: emigrarea ilegală, cu prețul vieții. Randeep, Tochi și Avtar locuiesc în aceeași casă din Sheffield, dar cu toții vin din altă lume. Poveștile celor trei se întretaie cu cea a lui Narinder, o tânără englezoaică de origine indiană, devotată credinței Sikh. Dorind să facă binele pe care religia sa îl preamărea, Narinder acceptă să se căsătorească cu Randeep pentru un an, ca acesta să poată obține viză și să ajungă în Anglia, dar se lasă și prinsă în vârtejul prieteniei cu Savraj, o prostituată venită și ea din India. Când niciun job nu-i putea aduce suficiente venituri ca să-și poată ajuta și familia rămasă acasă, Savraj apela aproape cu nerușinare la bunăvoința lui Narinder. Iar asta-i va aduce tinerei multe neplăceri și va alimenta furia fratelui și a tatălui său. Finalist al Booker Prize, Anul fugarilor a câștigat în 2017 Premiului Uniunii Europene pentru Literatură.

 

Anul fugarilor, Sunjeev Sahota, Editura Art

 

Scandalul de Fredrik Backman (traducere din limba suedeză de Andreea Caleman, Colecția musai, Editura ART, 2021)

Mi-am declarant deja cu subiect și predicat admirația pentru Fredrik Backman în articolul anterior, dedicat celor 10 cărți despre mariaje nefericite. Așa că scriitorul suedez nu putea lipsi nici de aici. Iar în materie de prietenii toxice, relația dintre Kevin Erdahl și Benjamin Ovich, Benji, este text-book. Kevin este starul echipei de hochei de juniori și cel în care s-au pus toate speranțele pentru câștigarea campionatului și salvarea orașului Björnstad. Dar Benji este inima echipei. Benji este „băiatul cu cel mai frumos chip, cei mai triști ochi și cea mai neîmblânzită inimă pe care au cunoscut‑o vreodată”. Și doar gheața și crosa i-o pot îmblânzi. Și Kevin, pentru care Benji e în stare de orice: „dacă se apropie cineva de Kevin, Benji e în stare să treacă și prin ziduri de beton ca să‑l apere”. Împreună pot salva orașul pentru că „Kevin e giuvaerul, Benji e polița de asigurare”. Dar echilibrul se clatină când nesăbuința și delictul lui Kevin sunt date în vileag. Benji este prins între sentimentele sale și datoria morală. Și va trebui să aleagă.

 

Fredrik Backman, Editura ART

 

Poștașul sună întotdeauna de două ori de James M. Cain (traducere din engleză de Gabriel Tudorie, Colecția Paladin CRIME Masters, Editura Paladin, 2021)

Poștațul sună întotdeauna de două ori este un alt clasic, de data aceasta al ficțiunii Noir. Între Frank Chambers și Nick Papadakis pare să fie prietenie la prima vedere. Cel puțin așa crede Grecul, patronul Tavernei Doi Stejari din California. Are nevoie de un mecanic, tânărul de douăzeci și patru de ani arată de treabă, așa că-i propune să-l angajeze. Frank nu se dă atât de tare în vânt după ouăle cu șuncă și enchilada, dar Cora, soția lui Nick, îl atrage foarte tare. Așa că rămâne la Doi Stejari și mai repară una, alta. Când nu e ocupat să-i aline plictiseala tinerei soții. Ca să-și poată trăi în liniște dragostea la limita dintre pasiune și violență, Cora și Frank plănuiesc eliminarea lui Nick, numai că lucrurile nu le ies din prima, ba chiar se complică pe parcurs. Prietenia dintre cei doi bărbați își găsește sfârșitul odată cu Grecul, doar că ceea ce trebuia să fie o ieșire simplă din scenă aduce procese, închisoare și alte tragedii.

 

Un caz foarte straniu: doctorul Jekyll și domnul Hyde de Robert Louis Stevenson, il. de Charles Raymond Macauley (traducere din limba engleză şi note de Mihnea Gafiţa, Colecția Clasici ilustrați, Editura ART, 2018)

O carte clasică a literaturii universale, Un caz foarte straniu: doctorul Jekyll și domnul Hyde este ilustrarea dedublării și a coexistenței în același trup și spirit atât a binelui, cât și a răului. Henry Jekyll este un bărbat respectabil și un doctor apreciat, care-și duce viața după cele mai bune moravuri. Edward Hyde, pe de altă parte, este tot ce Jekyll și societatea din care face el parte disprețuiesc mai mult, un delincvent care se lasă mânat de instinctele animalice. Cu toate acestea, Jekyll și Hyde sunt parteneri, prieteni chiar, primul lăsându-l pe al doilea moștenitor al întregii sale averi. Numai că prietenia îi dă bătăi de cap lui Jekyll; este o prietenie cât se poate de toxică. La propriu: căci Hyde nu este decât rezultatul unei poțiuni pe care doctorul o studia de multă vreme. Dar și rodul imaginației celei mai libere: „Mă simţeam în trupul meu mai tânăr, mai uşor, mai fericit; eram conştient de o nesăbuinţă îmbătătoare pe dinăuntru, de un torent de imagini senzuale dezordonate, care se fugăreau ca într‑o cursă nebună în fantezia mea, de o soluţie de ieşire din chingile obligaţiilor, de o libertate necunoscută până atunci, dar nu şi nevinovată, a sufletului”. Dușmani și prieteni în același timp, cuplul Jekyll și Hyde este unul dintre cele mai puternice din istoria literarurii universale.

 

Vincent și Theo. Frații van Gogh de Deborah Heiligman (traducere din engleză de Gabriel Tudor, Colecția Meridiane, Editura ART, 2019)

Una dintre cele mai electrizante prietenii din istoria artei moderne este cea dintre Vincent van Gogh și Paul Gauguin. Deși cu doar patru ani mai tânăr, van Gogh vedea în Gauguin un maestru și voia să-l transforme în liderul comunității de artiști pe care avea în plan s-o creeze în sudul Franței. Însă francezul nu împărtășea aceleași speranțe, gândul și năzuințele sale îndreptându-se spre Martinica, insula caraibeană care-l cucerise. Deborah Heiligman se oprește în cartea sa și la episodul conviețuirii celor doi pictori, nouă săptămâni terminate dramatic și sângeros. Când în sfârșit Paul Gauguin acceptă să locuiască împreună cu van Gogh în casa galbenă din Arles, olandezul este peste poate de fericit: redecorează, aduce noi piese de mobilier și abia așteaptă să se lase inspirat de creațiile (și de succesul comercial) ale francezului. În primele săptămâni pare că diferențele de viziune și aspirații le sunt benefice, dar Vincent este din ce în ce mai neliniștit. Așa că prietenia scăldată în vin și absint se transformă rapid într-o obsesie pe care Gauguin o simte amenințătoare. Și nu e departe de adevăr, de vreme ce, la plecarea acestuia van Gogh face gestul dramatic care-i va marca viitoarele creații și-i va grăbi sfârșitul.

 

Vincent si Theo. Fratii van Gogh, Deborah Heiligman, Editura ART

 

Trădătoarea Baru Cormoran de Seth Dickinson (traducere din engleză de Loredana Frățilă-Cristescu, Fantasy Masters, Editura Paladin, 2019)

După ce insula Taranoke a fost anexată Republicii Imperiale Falcrest, sau Mascarada, cum mai era numită, pentru că toți oficialii poartă măști, tânăra Baru își jură că se va răzbuna. Chiar dacă va fi să aștepte mulți ani pentru asta, chiar dacă va trebui să calce în picioare promisuni și loialități. Sau chiar propriile sentimente. Datorită minții sclipitoare și a talentelor matematice pe care le demonstrează, Baru este numită Contabilă Imperială în Aurdwynn, ținutul duceselor puse mereu pe revoluții. Ea va ști cum să le țină sub control. Va ști cum să cultive prietenii ca să-și atingă scopul: eliberarea Taranokeului. Cea care-i va deveni prietenă și iubită va fi Ducesa Tain Hu, femeia în care se vor întâlni „toate paradoxurile din Aurdwynn”, cea cu ochi periculoși și mișcări unduioase de pisică de munte. Tain Hu va fi prietena, dar și pionul pe care Baru îl va folosi împotriva Mascaradei și nu va ezita să o sacrifice atunci când situația o va cere.

 

Watchmen de Alan Moore, Dave Gibbons, culoare de John Higgins (traducere din limba engleză de Iulia Gorzo, Colecția Grafic, Editura Grafic, 2020)

Când lumea o ia razna, prieteniile par să fie primele care se destramă. Watchmen este singurul roman grafic din lista celor mai bune 100 de romane de limbă engleză ale ultimului secol, top realizat de revista Time. Iar acest lucru se datorează mai ales faptului că autorii, Alan Moore și Dave Gibbons, depășesc convențiile genului de până atunci și construiesc o poveste cu multe profunzimi și cu nenumărate planuri ficționale și intertextuale, precum și o serie de personaje complexe, care ies din schematismul bun-rău. Comedian, Ozymandias, Dr Manhattan, Silk Spectre II, Nite Owl și Rorschach sunt foști supereroi care și-au refăcut viața care cum a putut după ce au fost scoși în afara legii. Asasinarea lui Comedian i-ar putea aduce împreună, măcar pentru a se proteja de potențialul criminal pus pe omorât foști mascați, dar fiecare este acum fie prea adâncit în propriile proiecte, fie prea sătul de toate ca să-i mai pese de ceva. Ba mai mult, vechii prieteni se dovedesc a fi chiar cei mai temuți dușmani, căci distopia pe care o trăiește America, la un pas de a intra în al treilea Război Mondial, nu poate lăsa pe nimeni neatins.

 

Citește și:

Top 10 mariaje dificile

Top 10 cărți despre secrete de familie

 

Fredrik Backman
Autor
Fredrik Backman
Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treiz...
mai multe
Margaret Atwood
Autor
Margaret Atwood
Margaret Eleanor Atwood (n. 1939) este o bine-cunoscută scriitoare canadiană – poetă, romancieră, eseistă și critic literar –, a cărei opertă a fost t...
mai multe
William Faulkner
Autor
William Faulkner
William Cuthbert Faulkner, cunoscut publicului ca William Faulkner, s-a născut în 25 septembrie 1897, în New Albany. În scurt timp familia se va muta...
mai multe
Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART