8 roluri feminine și declarațiile ȘOC din spatele lor: „Nu vreau s-o recitesc, dați-mi scenariul.” (Maryl Streep)

de Matei14 martie 2023
8 declarații șoc

Actrița Michelle Yeoh, care a câștigat anul acesta (2023) premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal spunea la festivitatea de premiere: „Doamnelor, nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu mai sunteți în floarea vârstei.”

Cu ocazia zilei de 8 martie și a festivității de decernare a premiilor Academiei Americane, am vrut să aflu ce spun actrițele despre rolurile pe care le-au avut în câteva ecranizări bazate pe cărți publicate de Grupul Editorial Art. Astfel, am călătorit din anii ’70, de la imaginea iconică a Lyndei Carter în rolul lui Wonder Woman, până în prezent, la inspirația care a stat la baza interpretării pe care o face Bella Ramsey în rolul lui Birdy din filmul Catherine cea îndărătnică din 2022. 

Încep însă cu o altă laureată a premiului Oscar pentru rol principal:

 

Maryl Streep în rolul Sofiei din Alegerea Sofiei de William Styron (r. Alan J. Pakula)  – 1982

 

(sursa imaginii)

 

Actrița Meryl Streep, care a primit Oscarul pentru rolul din filmul Alegerea Sofiei era cât pe ce să rateze această șansă.

Meryl Streep povestește că citise Alegerea Sofiei cu mult înainte de a fi distribuită în film. Spunea că atunci când regizorul i-a spus că ar vrea să-i ofere rolul principal în film, a crezut că „glumește”. „Mi-am spus, «Vai, va trebui să recitesc cartea», și am spus «Nu vreau s-o recitesc, dați-mi scenariul.»”

Pentru acest rol iconic, Streep spune că a înțeles cu adevărat personalitatea personajului pe care-l portretiza când a început să învețe limba polonă.

 

Whoopi Goldberg în rolul Celiei din Culoarea purpurie de Alice Walker (r. Steven Spielberg) – 1985

 

(sursa imaginii)

 

Whoopi Goldberg a fost nominalizată la premiile Oscar pentru rolul principal din drama Culoarea purpurie (1985), în regia lui Steven Spielberg, și a obținut Globul de aur pentru rolul în care o interpreta pe Celia Johnson. Cartea care a stat la baza filmului fusese publicată de Alice Walker în 1982 și primise premiul Pulitzer un an mai târziu.

Iată ce spunea actrița americană despre rol: „Modul în care am jucat-o pe Celie… a fost să iau distanță față de ea. Există o teorie care spune că un actor trebuie să se identifice cu personajul. Ei bine, o adoram, dar nu mă identificam cu ea. Celie e atât de departe de mine, și mi-a fost ușor să-i prezint durerea, pentru că viața ei are atât de puțină legătură cu a mea.”

 

Lynda Carter și Gal Gagot în rolul lui Wonder Woman

 

(sursa imaginii)

 

Anul trecut (2022), în luna decembrie, actrița israeliană Gal Gadot scria pe Twitter că „În urmă cu câțiva ani am fost anunțată că o voi juca pe Wonder Woman. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a juca un personaj iconic și uluitor, dar mai mult de atât vă sunt recunoscătoare VOUĂ. Fanilor. Abia aștept să vă împărtășesc un nou capitol cu ea.”  Actrița a câștigat numeroase premii pentru felul în care a interpretat-o pe Diana Prince/ Wonder Woman. Pentru a deveni neînfricata zeiță amazoană, Gadot spune că a vrut să-i arate „vulnerabilitățile și bunătatea.”

 

(sursa imaginii)

 

Dar Wonder Woman a fost interpretată de mai multe actrițe, între care una dintre cele mai iconice este Lynda Carter, actrița care a jucat în serialul Wonder Woman între 1975-1979. Despre personaj, Carter spunea într-un interviu din 2022 pentru The Guardian: „Cred că Wonder Woman a fost considerată o lucrare feministă. Și era intenționat feministă. Au încercat să-i reducă această calitate, dar ea era categoric feminista – o, categoric.”

Lynda Carter a jucat și în alte seriale din Universul DC mai recente precum Smallvile sau Supergirl. În 2020 a apărut alături de Gal Gadot în filmul Wonder Woman 1984.

 

Emma Watson în rolul Hermionei Granger din seria Harry Potter de J.K. Rowling – 2001 – 2011

 

(sursa imaginii)

 

Actrița Emma Watson povestește pentru Interview Magazine despre cum a câștigat primul său rol din carieră, cel al Hermionei Granger din primul film al seriei Harry Potter, apărut în 2001.

„Am adorat cărțile – eram o fană înrăită. Am simțit că acel rol îmi aparținea. Știu că sună nebunesc, dar am știut asta de la prima audiție. La început distribuiau și celelalte personaje – dar am știut dintotdeauna că voiam să fiu Hermione. Mi se potrivea atât de firesc. Poate că o bună parte din mine de la acea vreme semăna cu ea. Bineînțeles, asta i-a înspăimântat pe părinți – erau practic mii și mii de fete care veneau la audiție, iar părinții mei erau îngrijorați de reacția mea dacă nu aș fi obținut rolul.”

De-a lungul celor zece ani în care a interpretat-o pe Hermione actrița a fost nominalizată și a câștigat mai multe premii pentru acest rol din franciza Harry Potter, bazată pe romanele fantasy semnate de J.K. Rowling.

Iată ce spunea autoarea britanică despre alegerea Emmei Watson într-o conversație cu actorul Daniel Radcliffe, cel care îl joacă pe Harry Potter: „Știi ceva, am fost norocoasă că am vorbit la telefon cu Emma înainte s-o cunosc. Și m-am îndrăgostit total de ea. Mi-a spus: «am jucat doar în piese pentru școală și sunt așa de emoționată că nu-mi vine să cred că am primit rolul», apoi a turuit fără să respire pentru cam șaizeci de secunde și i-am spus doar atât: «Emma, ești perfectă.»”

 

Brie Larson în rolul lui Mami din Camera de Emma Donoghue (r. Lenny Abrahamson) – 2015

 

(sursa imaginii)

 

Pentru rolul din filmul Camera, bazat pe romanul omonim al scriitoarei Emma Donoghue, actrița Brie Larson a obținut în 2016 premiul Academiei Americane pentru cea mai bună actriță în rol principal. Aceasta a mai obținut și distincția BAFTA pentru același segment. De asemenea, Larson a jucat și în Castelul de sticlă, bazat pe romanul lui Jeanette Walls și publicat la Editura Youngart. Dar actrița a jucat și rol de super eroină, precum Gal Gadot, interpretând-o pe Captain Marvel în filmul cu același nume și în alte filme din Universul Cinematografic Marvel.

Într-un interviu pentru the-take.com, actrița povestește cum a creat personajul Mami:

„Am filmat scenele în ordine cronologică, și am privit lucrurile din perspectiva lui Mami, că prezența în Cameră era cel mai ușor lucru… În acel punct, ea își reprimă tot… E anesteziată la ce se întâmplă. Doar când ajunge acasă, într-un spațiu sigur, lucrurile ies la suprafață… Toată echipa abia aștepta să iasă din Cameră pentru că ne călcam pe picioare și stăteam înghesuiți. Așa că exista această așteptare că «După ce scăpăm de secvența evadării, totul va fi mult mai bine!» Dar în capul meu mă gândeam «Pentru mine, cel puțin, n-o să fie». Filmam la Toronto, la fața locului, la temperaturi sub zero, filmam noaptea, ne ningea și nu puteam ajunge acasă din cauza viscolului. Și în timp ce se întâmplau toate astea, Mami reușea să se împace emoțional cu lucrurile pe care le trăia.”

 

Elisabeth Moss în rolul lui June Osborne din serialul Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood – 2017 -

 

(sursa imaginii)

 

Elisabeth Moss a fost nominalizată și a câștigat o mulțime de premii pentru rolul interpretat în serialul Povestea Slujitoarei, adaptat după romanul semnat de Margaret Atwood, care a fost nominalizat inclusiv la premiul Booker. Volumul a apărut în 1985 și a mai avut parte de o adaptare, în 1990, cu Faye Dunaway în rolul Serenei Joy.

Elisabeth Moss spunea despre cum s-a adaptat în rolul lui June Osborne (Offred) într-un interviu din 2020 pentru The Guardian:

„S-o joc pe June a fost un spațiu ideal să-mi exorcizez emoțiile. M-a inspirat să fiu o femeie mai puternică și să promovez idei care mi se par importante. Nu mi s-a părut apăsător, m-a ajutat – în același fel în care sper să-i ajute și pe privitori.

Despre costum și cum acesta a devenit o formă de protest feminist: „A devenit un simbol pentru ceva mai important decât un serial TV. Sunt mândră când îl îmbrac. Poate că June poartă o pelerină câteodată, dar nu e o supereroină. Nu are vreo abilitate deosebită, dar știe să-și urmeze inima și refuză să se dea bătută.”

 

Kirby Howell-Baptiste în rolul Morții din serialul Sandman – 2022 -

 

 (sursa imaginii)

 

Actrița britanică Kirby Howell-Baptiste, care joacă rolul Morții în serialul Sandman, adaptat după seria de benzi desenate a lui Neil Gaiman, spunea într-un interviu pentru Entertainment Weekly:

„Majoritatea reprezentărilor Morții se concentrează pe sfârșit. Dar personajul din serial spune «Am fost aici de la început, și voi fi aici la sfârșit.» Moartea se naște din viață. Cred că e ceva foarte frumos și ciclic felul în care ea se poziționează în lume, pentru că e prezentă pentru întreaga călătorie. Asta îi dă o energie cu precădere feminină – există o parte mult mai blândă și mai grijulie decât în alte versiuni ale Morții pe care le-am văzut anterior.”

Neil Gaiman, autorul seriei Sandman și unul dintre producătorii executivi ai serialului, spune despre alegerea lui Kirby Howell-Baptiste în rolul Morții că nu-și doreau pe cineva care doar să facă un rol bun, ci își doreau „magie”, iar actrița Kirby Howell-Baptiste era magică.

 

Bella Ramsey în rolul lui Birdy din Catherine cea îndărătnică de Karen Cushman (r. Lena Dunham) – 2022

 

(sursa imaginii)

 

De-a lungul carierei sale, începută în 2017, Bella Ramsey, tânăra actriță care o interpretează magistral pe Ellie în serialul The Last of Us, a fost recompensată cu mai multe premii ale industriei cinematografice. Pentru rolul lui Birdy din ecranizarea romanului Catherine cea îndărătnică, apărută în 2022, ea a fost de asemenea nominalizată la nu mai puțin de patru premii, între care și London Critics Circle Film Awards

Iată ce spunea pentru USA Today despre rolul din filmul bazat pe cartea semnată de Karen Cushman, publicată în 1994 și tradusă la Editura Youngart în 2016: „[Birdy] este o adolescentă energică și rebelă. Îmi place c-o putem vedea vie și împrăștiată, în loc să aibă un set de abilități sau să fie vreo romantică. Este o poveste despre o adolescentă care se comportă ca o adolescentă și tot ce vine la pachet cu asta. Nu contează perioada – dacă e vorba de anii 1290 sau 2022 – experiența adolescenței va fi cam la fel, doar constrângerile vor fi diferite.” 

Recomandări (276) Interviuri (54) Noutăți (88) Artstagram (16) Titluri în focus (169) Evenimente (88) Cartea în 3 minute (5) Topuri (17) Școală (7) Artstagram 4 (7) Concursuri (62) Comemorări (6)
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha
Noutate Grafic: „Aquaman #1. Apa vie” și personajul Aquaman imaginat de Robson Rocha de Ema Cojocaru 25 aprilie 2024
În cercurile pasionaților de comic books, ilustratorul Robson Rocha este numit „arhitectul lui Aquaman”. Ne-a întristat vestea că artistul brazilian a...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Art 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Art” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee
Un Indiana Jones al cărților, despre „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee de Laura Câlțea 22 aprilie 2024
Poate lucrul cel mai surprinzător al volumului Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Le...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART